Jadalne kwiaty cz.II

sałatkiKwiaty cukinii lub dyni – muszą być młode, jeszcze zawinięte. Najlepiej smakują smażone na głębokim oleju. Zawierają bardzo dużo wapnia i białka. Polecane dla anemików, ponieważ mają w sobie żelazo oraz witaminy z grupy B. Ostatnio słyszałam od koleżanki, że często jada się je we Włoszech. Uwaga! Szybko więdną, więc zjadać – nie gadać;)

Rumianek – można robić z niego napary, okłady i wcinać na kanapce jak bazylię. Nie tylko ładnie wygląda, ale łagodzi podrażnienia żołądka, zgagi i nadkwaśności.

Na sprawne trawienie pozytywnie wpływa również….koniczyna! 🙂 Nie udowodniono jednak, że zjedzenie tej czterolistnej przynosi szczęście;)

Stokrotki – osobiście polecam jako dodatek do sałatki. To spora dawka beta – karotenu i witaminy C. Na przejściowe przeziębienia jak znalazł.

Szkoda, że ta wiedza zanika. Pielęgnujmy to i korzystajmy z natury! Przekazujmy smaki kwiatów na młodszym pokoleniom:) Dziękuję Kochani za chwilę uwagi. Mam nadzieję, że choć trochę zachęciłam Was do spróbowania czegoś nowego:)
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s