Trochę oleju w głowie…

…trzeba mieć, aby rozsądnie jadać olej;)

 Dawniej bardzo dużo się smażyło, pamiętam te zapachy unoszące się w domu! Teraz coraz więcej pieczemy czy gotujemy na parze. HA! I cieszy mnie to bardzo, zdrowsze życie wieść trzeba. Moi Drodzy, ale czy wiecie jakie oleje smażyć zdrowo  a które nie?

 oliwa

Każdy olej ma swoją granicę wysokości temperatury. Później (upraszczając) zaczynają wyzwalać się szkodliwe tłuszcze „trans”.  Profesjonalnie, nazywa się to temperaturą dymienia. Do smażenia czy pieczenia powinno używać się tych olejów, które lubią bardzo wysokie temperatury:

  • olej kokosowy (nadaje potrawie lekko słodszego smaku)
  • olej ryżowy (bardzo dobry)
  • olej z owoców czerwonej palmy (uwielbiam)
  • olej rzepaku canola
  • masło klarowane

Jeśli smażycie krótko w wysokiej temperaturze można użyć oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego. Jednak Kochani moi, oleje:

  • słonecznikowy
  • lniany
  • sojowy
  • z pestek winogron
  • kukurydziany
  • z orzechów włoskich
  • pestek dyni

TYLKO DO SAŁATEK I PIECZYWA!

Smacznego Złotka!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s